Ögonlaserbehandling

Allt du behöver veta om ögonlaserbehandling: LASEK

Allt du behöver veta om ögonlaserbehandling: LASEK

Ögonlaserbehandling har revolutionerat synkorrigering och gjort det möjligt för många att säga adjö till glasögon och kontaktlinser. I denna artikel tar vi en närmare titt på LASEK, en populär och effektiv metod för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet och astigmatism.

Vad är LASEK?

LASEK står för Laser Epithelial Keratomileusis och är en behandling som kan korrigera närsynthet, översynthet eller astigmatism. Målet med LASEK är att slippa glasögon eller kontaktlinser i vardagen, och efter behandlingen kan man förvänta sig samma synskärpa som med bästa glasögon eller kontaktlinser innan behandlingen.

image

LASEK är en välbeprövad lasermetod som används i stor utsträckning i hela världen för att korrigera synfel. Lasern tar bort endast cirka 30–90 tusendelar av den 500 tusendels millimetertjocka hornhinnan. Den har en ”eye-tracker” som ser till att lasern träffar rätt ställe även om du rör på ögat under behandlingen.

Första konsultationen

Innan behandlingen påbörjas genomgår patienten en första konsultation där läkaren undersöker ögonen och fastställer om LASEK är den bästa behandlingsmetoden. Detta inkluderar att mäta synskärpan och hornhinnans tjocklek, samt kontrollera ögats allmänna hälsa. Om LASEK bedöms vara lämpligt, kommer patienten att få information om vad som förväntas före, under och efter behandlingen.

Behandlingsprocessen

Under själva behandlingen får patienten bedövningsdroppar i ögat för att minimera obehag. Epitelet, det yttre lagret av hornhinnan, avlägsnas med hjälp av en svag alkohollösning. Därefter används lasern för att ändra formen på hornhinnan och därmed korrigera synfelet. Själva laserbehandlingen tar mellan 10 och 45 sekunder beroende på graden av synfel. Efteråt placeras en bandagelins på ögat för att underlätta läkning och minska besvär.

Efter behandlingen

Efter behandlingen kan patienten förvänta sig en snabb återhämtning och förbättrad syn. De första dagarna kan det dock vara lite besvär som sveda, tårflöde och ljuskänslighet. Patienten får rekommendationer om ögondroppar och andra åtgärder för att underlätta läkningen och minimera eventuella besvär. Det är viktigt att följa dessa instruktioner noggrant och att gå på de uppföljande kontrollbesöken hos läkaren.

Läs mer här: https://www.lameramedical.se/ogonlaserbehandlingar/