Ett älskat husdjur är drömmen för många. Någon som blir glad när man kommer hem. Någon som älskar en för den man är (och kanske för att man ger den mat…). En mysig vän att prata och gosa med, som bara finns där. Visst låter det underbart!

För en del känns längtan lång och avlägsen. Att bo i lägenhet och ha djur är inte alltid det mest optimala. Det är svårt att få in en ponny till tredje våningen, men är man envis så går det säkert, fast det är inget som fungerar i längden. Som lägenhetsinnehavare bör man tänka sig mindre djur.

 

Ett litet djur passar bra i lägenhet

Det är dumt att försöka tämja smådjur som är ohyra, som silverfiskar och blomflugor. Ett bra djur som kan trivas likväl i en lantlig miljö som i en lägenhet är katter. En mjukt spinnande katt vid sidan när man myser i soffan på kvällen. Eller en katt som spinner som en högoktanig motorcykel när man skall sova! En riktigt mysig ”pälskling”.

När man blir kattägare som lägenhetsinnehavare finns det lite man bör tänka på. I början är det ganska grundläggande behov, som en låda där katten kan göra sina behov. En klösbräda är att rekommendera om man är rädd om sina möbler. Någon form av korg, men katter är inte så kräsna, en skokartong som gärna är mindre än katten brukar bli en älskad plats att vara på!

 

 

Skydda katten inför balkongvistelsen

Har man en balkong till lägenheten vill katten garanterat ut där och dra in frisk luft i sina lungor. Då är man som ägare tvungen enligt lag att sätta upp ett kattnät balkong. Detta för att skydda katten från att råka ut för ”fallande katten-syndrom”. Det är det som inträffar om de ramlar ner från en balkong och skadar sig.