När man en gång i tiden använde sig av söndagsgudstjänster så var det något som fyllde en stor funktion i samhället. Det var först och främst en religiös sammankomst där man förmedlade Bibelns ord och den kristna tron. Men gudstjänsten fyllde även andra syften.

För många var det ett sätt att träffa sina grannar, vänner och släkt. Och att få information. Lite som dagens tidningar eller internet. Prästen tog en stund varje gudstjänst för att berätta om vad som hänt sedan sist. Det kunde vara barn som fötts, bortgångar, förlovningar, giftermål eller liknande. Men det kunde även vara något som föll utanför kyrkans område, som sjukdomar eller något som hänt i samhället i Hudiksvall.

 

Fylla en funktion

Gudstjänst i Hudiksvall fyller även idag en funktion som förmedlare av den kristna tron men även som en samlingspunkt för troende. Det kan vara den stöttning man behöver om man går igenom tuffa tider i sitt liv. Eller om man känner att man vill ha den gemenskap där man kan prata om sin religion eller känna samhörighet med sina likar.

 

 

Under en ganska lång tid var det nästan uteslutande äldre som besökte gudstjänster, både i Hudiksvall och på andra orter. Men det har börjat ändras. I och med den nya tidens andlighet är det fler som söker sig till kyrkan även om man kanske inte egentligen ser sig som kristen. Det ger ändå en ro och uppmuntran som kan vara det man behöver.

 

Efter egna önskemål

Om man är religiöst intresserad och vill ta del av kyrkans utbud så är det ganska lätt. För även om det finns tider då gudstjänster hålls så finns det även annat som man kan delta i. Och är man ytterligare intresserad av att delta i kyrkans dagliga liv så brukar det finnas ett flertal möjligheter för de frivilliga.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *