Folkligt och praktiskt
Vad skapar ett dragspels toner för bilder i ditt huvud? Antagligen är inte det första du kommer att tänka på en frackklädd solist i ett dämpat konserthus fyllt av vördnadsfullt tysta besökare. Nej, dragspelet är i de allra flesta fall uppfattat som ett folkets instrument. Dragspel är ett instrument för livade gatumusikanter, finurliga trubadurer, och spelmän på trolska midsommarkvällar. Dragspel kan förstås spelas solistiskt, men det är som akustiskt ackompanjemangsinstrument, som tacksamt nog både är bärbart och har hög ljudstyrka, som dragspelet bäst kommer till sin rätt.
Allsång på festen
Dessa dragspelets egenskaper gör instrumentet utmärkt för allsång – ett kärt inslag på fester av alla de slag, som släktkalas, midsommarfiranden, bröllopsfester och hembygdsdagar. Men för att undvika pinsamheter är det en god idé att förbereda sånghäften att dela ut, så nya gäster i sällskapet – som sonens nya, nervösa flickvän – kan hänga med i släktens favoriter som alla andra redan kan utantill. Om sällskapet i stort inte är särskilt förtjust i att sjunga kan dragspelet förstås bistå med bakgrundsmusik till festen i stället. Folkmelodier som ljuder i bakgrunden till middagssamtalen ger en angenäm och magiskt nostalgisk känsla till kvällen.
Ta kontakt med en speleman
Dragspel är, som sagt, ett folkligt instrument, och detta gör att det säkert är några i sällskapet som hjälpligt lärt sig något stycke, som Calle Schewens vals. Men låt farbror sitta kvar vid bordet och umgås i stället för att treva sig fram på dragspelet, och överlämna istället musicerandet till en professionell speleman när det kommer till dragspel i Stockholm. Välj en musikant som ni får bra kontakt med och känner förtroende för. Annars kan det gå som för Hårgafolket, som enligt sägnen besöktes av den fiolspelande djävulen, och tvingades dansa som besatta. Kanske tur då för er dragspelsfantaster att det ändå inte var dragspel den onde spelade!