skola malmö

Friluftspedagogik för mellanstadiet på skola i Malmö

Friluftspedagogik för mellanstadiet på skola i Malmö

advertorial

Lilly hade otroligt dåligt samvete. Varje dag efter jobbet hämtade hon sin dotter Theodora på fritidshemmet, och sedan gick de raka vägen hem för att laga mat, äta och gå och lägga sig. Det var allt som hanns med. Lilly mindes sin egen barndoms skogsutflykter med stor sorg och saknad. Tänk om hon bara kunde erbjuda sin egen dotter detsamma.

Tyvärr var livspusslet alldeles för tajt för att hinna med. Lilly var ensamstående sedan flera år, och hur hon än ansträngde sig blev det inte mer än något enstaka besök i naturen någon helg ibland. Glädjen blev stor när hon såg annonsen för en skola i Malmö som besannade alla hennes drömmar om barnuppfostran.

Ur och skur i alla åldrar

Det visade sig nämligen att det fanns skolor som erbjöd Ur och skur-pedagogik även för lite äldre barn. Hela vägen upp i mellanstadiet. Theodora hade precis börjat lågstadiet, och hade alltså många år framför sig med organiserade skogsutflykter och långa utedagar i skolans regi. 

För självklart tar inte behovet av att tillbringa en stor del av dagen utomhus slut, bara för att ett barn slutar förskolan och börjar sin ordinarie skolgång. Även om skolan brukar schasa ut ungarna på rasterna, är det ändå många lektionstimmar som tillbringas inomhus i en vanlig skola.

 

skola malmö

 

Naturnära i en storstad som Malmö

Särskilt barn som lever i en större stad som Malmö, har ett lite extra stort behov av att få komma ut i naturen. Ett barn kan lätt växa upp utan någon som helst kontakt med skog och mark utöver den visserligen trädrika miljön i Folkets Park. Synd, eftersom skogen har så mycket att erbjuda oss människor.

“Skogsbad” är till och med något som skrivs ut till vuxna på recept av allmänläkare på vårdcentraler runt om i landet. Friluftsliv anses som rena medicinen, inte minst i förebyggande syfte. Inte så konstigt, alltså, att Lilly hade ångest över att hennes dotter var inomhus hela tiden.