Vad är mögel? För det mesta har ordet en negativ klang. Tänk exempelvis på mögel som bildats bland fuktiga kläder, eller på matvaror som åldrats. Andra gånger anses mögel vara positivt och bra, som i vissa sorters ost.

Mögel är helt enkelt en slags, eller snarare många slags svampar. När vi får svartmögel i våra bostäder handlar det nästan uteslutande om att miljön är för fuktig. Det kan vara en vattenskada eller otillräcklig ventilation. Är det fel att ha mögel i bostaden? Där är svaret ett obetingat ja. Mögel avger giftiga ämnen som påverkar människor och djur negativt.

Hur uppstår mögelskador?

Svartmögel kan börja växa där det är för fuktigt. Om man har rör som stått och småläckt en längre tid på bjälklag eller andra byggnadsmaterial så kommer mögel att bildas. Har man ett litet badrum med felaktiga material kan mögel också börja växa. Ibland kan man se det med blotta ögat. Svartmögel ser ut som mörka fläckar av varierande storlek.

Man kan också känna det på lukten, som blir unken och “källaraktig”. I vissa fall märker man svartmögel genom att de som bor i fastigheten utvecklar symptom. Man kan få huvudvärk, bli trött eller få allergiliknande symptom om man har mögel hemma.

 

Hur bekämpas mögel?

Misstänker man att svartmögel finns i hemmet kan man lämpligen beställa hem ett testkit från Mögel-test.se. Med ett sådant kan du enkelt själv ta reda på om dina misstankar stämmer. 

Därefter kan du själv sanera med något medel om det endast rör sig om mindre skador. Har du däremot ett större angrepp och misstänker att det finns dolt mögel behöver du kontakta en specialiserad firma. De kan hjälpa dig att avlägsna möglet på ett lämpligt sätt. Ibland behövs delar av rum rivas och det skadade materialet ersättas. Allt börjar med ett mögeltest och du kan få en sundare inomhusmiljö.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *