Många problem med tänderna går att undvika med hjälp av god munvård. Att noga borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm, och att använda tandtråd en gång om dagen, är jätteviktigt. Man bör också tänka på vad man äter och dricker, och heller inte småäta mellan måltiderna. 

Helst ska man undvika söta drycker som läsk och energidrycker och heller inte borsta tänderna precis efter att man har ätit eller druckit något surt. Detta eftersom tändernas emalj påverkas och luckras upp av juice, frukt och bär. Därför kan det vara bra att dricka vatten eller äta en bit ost efter det att man har druckit eller ätit något surt.

Regelbundna tandläkarbesök är också viktiga för att säkerställa en god munhälsa. Ofta räcker det med att gå till tandläkaren vartannat eller var tredje år, i alla fall om man inte tidigare haft problem med tänderna. Men får man tandvärk, känner ilningar i en tand, eller att den plötsligt blir missfärgad, ska man givetvis omgående kontakta sin tandläkare. 

 

 

Regelbundna tandläkarbesök håller kostnaderna nere

Går man till tandläkaren på regelbundna kontroller hinner man upptäcka eventuella problem redan i ett tidigt stadie. Då hinner man åtgärda felen innan de växer sig stora, och kan många gånger undvika omfattande och kostsamma behandlingar. Det stämmer alltså inte att man sparar pengar genom att undvika att gå till tandläkaren. 

Det finns också de som undviker besöken för att de är rädda och känner obehag. Är man tandvårdsrädd ska man berätta detta för sin tandläkare och man kan få hjälp med att komma över sin rädsla. 

Vill man veta vad det kostar att gå till tandläkaren kan man ofta hitta prislistor på de olika tandvårdsklinikernas hemsidor. Genom att exempelvis googla på tandläkare Järfälla, får man upp flera olika kliniker. På deras hemsidor kan man även hitta information om specialiteter och öppettider.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *