invaliditetsintyg

Hur och varför du bör skaffa ett invaliditetsintyg

Hur och varför du bör skaffa ett invaliditetsintyg

editorial

Ett officiellt dokument

Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som intygar att en person har ett medicinskt erkänt funktionshinder. Dokumentet utfärdas av en statlig myndighet och gör det möjligt för den funktionshindrade personen att utnyttja statliga förmåner och andra privilegier.

Ansökningsprocessen

Det finns många anledningar till varför en person med funktionshinder bör skaffa ett invaliditetsintyg. Först och främst hjälper det personen att bevisa att han eller hon har ett funktionshinder. Detta är viktigt för att kunna utnyttja statliga förmåner som t.ex. handikapprabatt, gratis parkering och andra tjänster.

Ett invaliditetsintyg är också nödvändigt för att utnyttja vissa möjligheter till arbete. Vissa arbetsgivare ger förmånsbehandling till personer med funktionshinder, och om du har ett invaliditetsintyg ökar dina chanser att bli anställd.

image

Hur man ansöker om ett invaliditetsintyg

Det första steget för att ansöka om ett invaliditetsintyg är att ta kontakt med ditt lokala stadshus. De kommer att kunna tala om för dig vilka dokument du behöver lämna in och var du kan lämna in dem.

Det viktigaste dokumentet du behöver är ett läkarintyg från en legitimerad läkare. I detta intyg måste det stå att du har ett medicinskt erkänt funktionshinder. Läkaren måste också ange typ och svårighetsgrad av ditt funktionshinder.
Andra styrkande dokument som du kan behöva är födelsebevis, äktenskapsbevis, ID-bilder och bevis på att du är bosatt i landet. När du har samlat in alla nödvändiga dokument är nästa steg att lämna in dem till din lokala stad eller kommun. Om du skickar in dem per post ska du se till att skicka dem med rekommenderat brev så att du kan följa hur din ansökan fortskrider. Det tar vanligtvis cirka två veckor för den statliga myndigheten att behandla din ansökan och utfärda ditt handikappintyg. Du får ett meddelande per post när ditt intyg är redo att hämtas eller levereras. 

Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som intygar att en person har ett medicinskt erkänt funktionshinder. Dokumentet utfärdas av regeringen och gör det möjligt för den funktionshindrade personen att utnyttja statliga förmåner och andra privilegier. att skaffa ett intyg om funktionshinder kan tyckas vara en skrämmande uppgift, men det är faktiskt ganska enkelt om du vet var du ska börja. Kom bara ihåg att ta med alla nödvändiga dokument, lämna in dem till ditt lokala stadshus och vänta på att ditt intyg kommer med posten.