Stål är ett material som är mycket användbart inom en mängd olika områden. Det återfinns i kökets utrustning, som smycken och som komponenter i både möbler och hus. Med sin kraft trots storlek så är det ett mycket uppskattat material som även har en mycket lång livslängd.

På en byggplats kan man hitta mycket material som är av stål. Det är maskiner, verktyg, skruv och spik samt även en hel del grejer av betydligt större storlek. På utsidan kan man till exempel stöta på körplåtar. En slags stora rektangulära stålskivor som används som skydd mellan maskiner och personal samt marken. Det kan vara för att man inte ska trampa ner eller köra ner och fastna, eller trilla ner i en grop. Men det kan även vara för att skydda marken från slitage.

 

Styrka i byggnaden

Vill man ha en riktigt stark byggnad så brukar det även där finnas stål i exempelvis balkar. Men det handlar oftast om större byggnationer med flera våningar. Villor och fritidshus har inte samma behov av stabilitet utan kan istället ha ett skelett av trä eller mursten.

Köpa stål kan man även göra när det kommer till alla typer av rör som finns i ett hus. Som vatten, sprinkler, avlopp med mera. Det är inte bara ett material som är starkt, utan det släpper inte heller igenom varken luft eller vätskor. Därför är det ett perfekt material för vattenledningar och sprinklers. Men även för att hålla inne gaser och ventilation.

 

 

Kvalitetsmärkning efter användning

När man ska välja ut stål så är det viktigt att man väljer något som passar för det som det ska användas till. Med hjälp av olika blandningar och ytbehandlingar går det att få stål som är extra starkt eller som är extra tåligt mot rost. Det går även att skapa stål som tål högre temperaturer än vanligt.  

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *