Pallkrage

Pallkrage – en enkel lösning för trädgårdsentusiasten

Pallkrage – en enkel lösning för trädgårdsentusiasten

editorial

Att odla egna grönsaker och blommor är något som allt fler husägare intresserar sig för. Att få plocka in nyodlade grönsaker till middagen eller att njuta av en blommande trädgård är både hälsosamt och ekonomiskt fördelaktigt. Men för att lyckas med odlingen krävs inte bara gröna fingrar utan även rätt förutsättningar. Här kommer pallkragen in i bilden – en enkel lösning för den ambitiösa trädgårdsentusiasten.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är helt enkelt en rektangulär låda med måtten 120 x 80 cm och en höjd på 40 cm som används för odling. Lådan är tillverkad av tryckimpregnerat trä, vilket gör den tålig och hållbar. Pallkragen är enkel att montera och kan fyllas med jord och kompost av hög kvalitet för att ge optimala förutsättningar för odling.

Fördelar med pallkrage

En av de stora fördelarna med att använda en pallkrage är att den gör det möjligt att odla på platser där det annars inte skulle vara möjligt. Tack vare att den är upphöjd från marken skyddas grönsakerna från skadedjur och ogräs. Dessutom är pallkragen enkel att flytta vilket gör det möjligt att följa solen under säsongen. En annan fördel med pallkragen är att risken för jordförstöring minskar jämfört med traditionell odling. Detta beror på att jorden i pallkragen inte packas ihop på samma sätt som jord i en vanlig trädgårdsbädd utan håller sig mjuk och luftig.

Pallkrage

Vad kan man odla i en pallkrage?

I en pallkrage kan man odla allt från grönsaker till blommor. Det är dock viktigt att välja grödor som lämpar sig för odling i en upphöjd bädd. Det finns många olika grönsaker och kryddor som trivs i en pallkrage  exempelvis sallad, spenat, morötter, rädisor och örter. Blommor såsom petunior, sommarblommor och perenner trivs också utmärkt i en pallkrage.

Att odla i en pallkrage är en enkel men effektiv lösning för den som vill få ut det mesta av sin trädgård. Med en pallkrage kan man odla på platser där det annars inte skulle vara möjligt och risken för jordförstöring minskar jämfört med traditionell odling. Det är viktigt att välja rätt grödor som passar för odling i en upphöjd bädd, men med pallkragen som bas öppnar sig många möjligheter för både grönsakskockar och trädgårdsentusiaster.