advertorial

Det är nog inte många städer i Sverige som har använt fler pumpar än Norrköping. Norrköping, eller Norpan som staden kärleksfullt kallas, är nämligen en gammal industristad. Där fanns det en gång i tiden både ett pappersbruk, vapenfabriker samt klädesfabriker och ett skeppsvarv. Detta var redan på 1600-talet då Norrköping var, sett till befolkningsmängden, Sveriges näst största stad. Idag får Norpan nöja sig med att vara Sveriges elfte största tätort. 

Dagens industrier i Norrköping

Även om de gamla industrierna från 1600-talet inte längre är aktiva i Norrköping så ses spåren av dem än idag. De gamla textilfabrikernas hus syns än idag i strömmen som går igenom staden. De vittnar om ett hektiskt och hårt arbetande förflutet. Men än idag skulle man kunna kalla Norrköping för en industristad med många pumpar i bruk. 

Idag ligger dock fokuset på elektronik, istället för kläder och vapen. Detta genom företaget Whirlpool som tillverkar mikrovågsugnar i Norrköping. Pappersindustrin fortsätter däremot att vara aktiv än idag, genom Holmen Paper och Billerud. Pumparna fortsätter att pumpa pappersmassa om än inte i det ursprungliga pappersbruket från 1600-talet. Istället har modernare fabriker ersatt det gamla pappersbruket, som istället används av Norrköpings symfoniorkester. 

 

pumpservice - pumpar Norrköping

 

Pumparna går varma i Norrköping

Även om Norrköping idag främst ses som en universitetsstad tillsammans med Linköping, snarare än en industristad, så finns det fortfarande industrier kvar. Många är det som använder pumpar dygnet runt för att driva maskiner och pumpa runt trögflytande vätska. De väljer sina leverantörer med omsorg för att i störst möjliga mån undvika eländiga stopp i produktionen. 

Flera pumpar i Norrköping får sin pumpservice regelbundet och maskinerna fortsätter att gå. Människor går sina skiftgångar och Norrköping fortsätter att som en maskin arbeta natt som dag för att hålla några av Sveriges viktiga industrier igång även idag. Detta trots att det gått ca. fyra tusen år sedan tygindustriernas begynnelse i staden.