förslutare

Så fungerar en förslutare

Så fungerar en förslutare

Vad tänker du på när du hör ordet “förslutare”? Inte för att vara fördomsfull, men i ett samhälle så centrerat till alkohol som det svenska ändå är, så är det lätt att tänka sig att du tänker på förslutare till exempelvis vinflaskor. 

Om du, till skillnad från de flesta svenskar, lämnat kvar lite vin eller bubbel i flaskan på midsommar och vill dricka upp det några dagar senare kan du använda en förslutare. Likt namnet avslöjar försluter du helt enkelt öppningen. Som att sätta på en kork igen. 

Ledsen att spräcka hål på din alkoholbubbla, men det är inte bara öppnade vinflaskor som behöver förslutas. En förslutare används inte minst för den som packar saker i kartonger. Särskilt i fabriker. Ska man skeppa ut en massa lådor med produkter av olika slag håller det inte om kartongen råkar öppna sig. Då skulle ju innehållet trilla ut. Hela poängen med att lägga saker i en kartong går ju förlorad om du inte använder en förslutare. 

 

 

Skänk förslutningen en tanke 

Det är lite lustigt att föreställa sig hur en kartongförslutare ser ut. I alla fall om man har lite fantasi. Extra kul blir det om man tänker sig att det är mänsklig förslutare. Någon som sitter dagarna i ända och tejpar eller limmar ihop kartonger. För att därefter skeppa iväg dem till affärer, leverantörer och kunder. Vilket enformigt arbete det måste vara. Det låter dessutom inte särskilt hållbart. Som tur är så är den här varianten av en förslutare fantasi. 

Nej, den mesta förslutningen sker automatiskt i form av standardiserade maskiner. Det är inte en stackars människa som sitter och limmar ihop kartonger. Det är skönt, både för kartongerna och för den stackare som annars hade haft uppdraget. Tänk lite extra på förslutarna nästa gång du får hem en kartong som du verkligen får kämpa lite med att få upp.