Kläder som är äldre och begagnade men som ändå håller en mycket hög kvalitet och standard brukar kallas för vintagekläder. Det finns en stor andrahandsmarknad för dessa kläder, bland alla samhällets grupper. Bara för att något är begagnat så innebär det inte att det är slitet eller dåligt på något sätt. 

De butiker som arbetar med vintagekläder, som exempelvis https://www.judits.se/, säljer endast kläder som är hela och rena och som inte har något synligt slitage gällande färg eller repor i tyget.

 

Nyare eller äldre

Gränsen för vad som är vintagekläder kan ibland vara lite flytande. Men oftast är det kläder som har minst tio år på nacken, ibland även betydligt mer än så. Kläder som till och med kan vara femtio år gamla håller ändå ofta en mycket hög kvalitet. Det beror på att man tidigare har arbetat med material och tekniker som har en större hållbarhet och livslängd. 

Idag används ofta material och tekniker som innebär att kläder ganska snabbt slits och börjar gå sönder, även om man också nu kan hitta kläder som framöver kanske kommer hittas i en butik som säljer vintagekläder.  

 

 

Allt inom kläder

Det vanligaste som säljs på en secondhand där man erbjuder vintagekläder är byxor, skjortor, kavajer, klänningar, tröjor, blusar och kjolar. Men det finns även en hel del skor, kängor, stövlar, tofflor, hattar och kepsar. Har man tur så kan man även komma över en mycket snygg överrock eller kappa. 

Det som ger allra högst andrahandsvärde är det som ursprungligen också kostat mest. Som designermärken, pälsar och liknande. Även om det också påverkas av vad som är modernt för stunden. Modet har ju en tendens att återkomma och det kan även påverkas av musik, film och kända personer. Om någon som influerar använder ett speciellt plagg så kan det bli modernt igen. 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *