Tandhygienist

Tandhygienist i Odenplan får munnar att må bra

Tandhygienist i Odenplan får munnar att må bra

editorial

Varför borde man egentligen gå till en tandhygienist? Räcker det inte med att gå till en tandläkare regelbundet? Ja, det räcker att gå till en tandläkare ibland i motsats till att man kanske inte gör det alls. Men också nej, det räcker inte med att endast gå till en tandläkare. Tandhygienisten arbetar med förebyggande munhälsa. Detta innebär att din mun får må bra och du kan slippa framtida besvär med tänderna. Det kallas även att de arbetar preventivt, de förhindrar att du exempelvis ska få tandlossning eller karies senare i livet. 

Det leder oss vidare till ett grundligare svar på första frågan; Varför borde man gå till en tandhygienist? För att denne kan hjälpa patienten till en god munhälsa. I praktiken innebär det att tänder och tandkött är friskt och mår bra. Tandhygienisten informerar och visar hur patienten ska ta hand om sina tänder för att undvika att få framtida besvär. Om man inte tar hand om sin munhälsa kan det stå en dyrt i framtiden. 

 

Tandhygienist

 

Vad för behandling får man hos en tandhygienist? 

Man skulle kunna likna en behandling hos en tandhygienist vid en bilservice. Det är som en service på din mun, där viktiga parametrar kontrolleras och vid behov åtgärdas. Ibland upptäcks skador, till exempel karies, som kräver vård av en tandläkare. Oavsett så innehåller besöket tandhygienistens egna göromål som är viktiga för patientens mun. 

Tandhygienisten tar bort tandsten och beläggningar på tänderna. Även överskott av fyllningar tas bort. Sedan kan det krävas en del putsning och polering av tänderna om de blivit missfärgade. Missfärgningar uppstår ofta hos de som dricker mycket te och kaffe. Även tobak och en del mediciner kan bidra till missfärgning. Tandfickor och tandkött kontrolleras. 

Om en patient har mycket tandsten och kanske samtidigt problem med ilningar i tänderna går det att få smärtlindring i samband med behandlingen. Det är smart att gå regelbundet till en tandhygienist, då ska inte smärta eller ilningar stå i vägen. De flesta vill ha sina tänder hela livet ut, då behöver man se till att munnen mår bra.