Fördelar och nackdelar med egen brunn
Vi i Sverige är vana vid att vattnet rinner som det ska ur våra kranar. Rent dricksvatten forsar ut i takt med att vi ökar trycket, och våra förväntningar på att vattnet förändras från iskallt till skållhet när vi vrider kranen åt det ena eller det andra hållet infrias i regel hundraprocentigt. Det är ett privilegium vi blivit vana vid och tar för givet. Men funderar du någon gång på var vattnet kommer ifrån? För de flesta av oss är det en kommunal angelägenhet, där kommunen ansvarar för att pumpa vattnet, rengöra det och föra det vidare till våra rör och slutligen ut genom våra kranar.
En miljon egna brunnar
Men alla får inte vattnet levererat av kommunen på det här sättet. Drygt 1,2 miljoner svenskar har en egen brunn och ansvarar därigenom för sitt eget dricksvatten. När man anlägger en egen brunn talar man om att man borrar en brunn, eftersom man gärna vill utnyttja berggrunden som vattenmagasin då man borrar neråt i marken. Man borrar då alltså i två steg: först genom jordlagret ned till man stöter på fast berg. Därefter borrar man genom berggrunden för att erhålla den mängd vatten som behövs för ändamålet.
Egen kvalité och eget ansvar
Det finns både fördelar och nackdelar med att ha en egen brunn. Fördelarna är naturligtvis att du kan känna dig trygg med kvalitén på dricksvattnet och att du alltid vet vad du får eftersom det är du som ansvarar för det. Ansvaret kan dock komma att bita dig i baken den dag du får problem med brunnen då du är helt och hållet själv ansvarig för underhåll och reparation. Brunnsborrning i Örebro erbjuds bland annat av BorrWiks Brunns & Energiborrning. Bor du i närområdet är det en stark rekommendation att du anlitar en expert som BorrWiks att göra jobbet istället.