Psykisk ohälsa ökar
Folkhälsomyndigheten fick sitt genomslag bland gemene man i Sverige i samband med Coronaviruset och hanteringen av smittspridningen i landet. Men sanningen är att Folkhälsomyndigheten kartlägger och arbetar med så mycket mer än bara Coronaviruset och andra pandemier. Bland annat har de tittat på utvecklingen av psykisk ohälsa i Sverige från 1985 och framåt. Deras slutsats är att psykisk ohälsa bland svenskar har ökat, i synnerhet bland unga. Inom psykisk ohälsa talar man om allt från lindrig oro och nedstämdhet till svåra depressioner och diagnosticerade sjukdomar som exempelvis schizofreni eller bipolaritet.
Kvinnor söker mer vård
För att behandla ett dåligt mående, ångest, depression eller annat tillstånd av psykisk ohälsa är det vanligt att man inledningsvis går och pratar med någon. Det kan vara allt från en kurator till en psykolog eller psykoterapeut. Statistiskt sett är det fler kvinnor än män som söker hjälp för psykisk ohälsa. Det kan vara vanskligt att spekulera i anledningarna, men en möjlig anledning kan vara att det fortfarande anses “omanligt” för en del män att visa sig sårbara genom att blotta sina tankar och känslor inför en annan person. Men det ska inte tas för någon sanning då det naturligtvis handlar om många individuella anledningar till varför man väljer eller inte väljer att ta hjälp av exempelvis en psykolog.
Bearbeta erfarenheter
En psykolog eller psykoterapeut hjälper dig att organisera dina erfarenheter, förstå dem, bearbeta dem och hjälper dig att gå vidare och leva ett så funktionellt liv som möjligt. De är som läkare för våra känslor och tankar, för vår hjärna. Det finns många mottagningar att välja mellan om man söker vård, inte minst i storstäderna. Vill man besöka en psykoterapeut i Malmö eller psykolog i Stockholm har man många alternativ. Det kan vara värt att prova flera mottagningar för att hitta rätt person som man känner sig trygg att ingå en behandling med.