Rum att njuta
Många gånger börjar längtan efter ett uterum med en önskan om att förlänga tiden man kan sitta ute. Att kunna njuta av de första solstrålarna på våren, sitta ute längre på kvällarna under sommaren och titta på när färgglada löv fladdrar i vinden på hösten, är alla anledningar till att vilja sudda ut gränsen mellan ute och inne. I ett uterum kommer man närmare ljuset och naturen.
Olika typer av uterum
Det finns tre huvudtyper av uterum. De som främst används sommartid, de som används vår, sommar och höst, och de som används hela året. En vinterträdgård kräver naturligtvis mer isolering, bättre glas och rejälare konstruktion än ett sommarrum, där man istället kan använda enkelglas eller plast. Valet bör därför grundas på hur rummet ska nyttjas.
Den optimala placeringen
Hur placerar man sitt uterum? Det beror givetvis på vad man föredrar. Någon vill ha uterummet fristående, någon annan sammanbyggt med huset. I öst finns morgonsolen, i väst kvällssolen, och norr är bra om man vill ha skugga. Direkt söderläge kan göra rummet varmt, medan sydväst är ljust men mindre hett. Vad som är optimalt är upp till en själv.
Bygglov eller inte
När man bygger nytt eller förändrar hus behöver man oftast bygglov, men det finns två undantag, Attefallsreglerna och Friggebodsreglerna. De förstnämnda innebär att man har rätt att bygga en fristående komplementbyggnad om max 25 kvm, eller ett vägganslutet rum om 15 kvm, och de senare att man får bygga flera små komplementbyggnader med en totalyta om max 15 kvm. I båda fallen är bygghöjden begränsad och man måste bygga minst 4,5 m från tomtgräns.
Vissa väljer att bygga sina uterum själva, och andra tar hjälp av företag som exempelvis JTB Uterum & Inglasning. De är experter på att skapa rum där gränsen mellan ute och inne försvinner, platser som är gjorda för att njuta.